Αρχική

Αποστολές

Μιλτιάδου 7 Αθήνα

210 3245 810

699 324 5810

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι είναι άδειο

ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΧΑΝΤΡΕΣ JABLONEX 70s Vintage

jablonex
 Όταν αναφερόμαστε sτο γυαλί και την ιστορία του, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το βασίλειο της Βοημίας, την Τσέχικη υαλουργία και το Jablonec.

JABLONEX


Αυτό το όνομα είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά τι είναι ο όρος και από πού προέρχεται. Τον 14ο αιώνα, ο Βασιλιάς Κάρολος της Βοημίας, κάλεσε τους Γερμανούς υαλουργούς να μετεγκατασταθούν στο βασίλειό του για να ιδρύσουν βιομηχανίες γυαλιού. Τους πρόσφερε απεριόριστη άμμο, νερό και δέντρα που χρειάζονται για την παραγωγή του. Στα βουνά της Βοημίας οι μικρές πόλεις μεγάλωσαν και γέμισαν εργαστήρια υαλουργίας.

Το Jablonec nad Nisou  ήταν μια τέτοια πόλη, που ιδρύθηκε το 1356. Έγινε η λεγόμενη «Αυστριακή Καλιφόρνια», όπου οι άνθρωποι δεν έψαχναν για χρυσό, αλλά για γυάλινα διαμάντια. Το γυαλί και τα κοσμήματα, ήταν σύμβολα ταυτότητας αυτής της, φαινομενικά, ασήμαντης πόλης. Τελικά, οι κρύσταλλοι Swarovski και το Jablonec έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Ο Daniel Swarovski, ο κύριος ιδρυτής της πανίσχυρης εταιρείας, ξεκίνησε την καριέρα του εδώ. Ένας από τους κόφτες γυαλιού στην περιοχή είχε έναν γιο που θα γινόταν ο πιο γνωστός παραγωγός κρυστάλλων κοπής στον κόσμο. Το όνομά του ήταν ο Daniel Swarovski. Το 1883. Ο Ντάνιελ εφηύρε  μια συσκευή κοπής πέτρας που τελικά θα έκανε την εταιρεία του να υπερέχει και να γίνει κορυφαία στην παραγωγή κρυσταλλικών χαντρών και πετρών. Το 1895 οι Swarovski και Weis μετέφεραν την εταιρεία στο Wattens στο Τιρόλο της Αυστρίας για να αποφύγουν τη βιομηχανική κατασκοπεία από τους ανταγωνιστές τους.

Για αιώνες το Jablonec, ήταν η παγκόσμια δύναμη στις χάντρες, στα κοσμήματα, στα κουμπιά, στα κρύσταλλα, τα φωτιστικά κ.ά. ικανοποιώντας απόλυτα, τις αγορές της Ινδίας, Αφρικής, Ευρώπης, Αμερικής.
Μόλις το 1952 ιδρύθηκε ένα κρατικό μονοπώλιο το "Jablonex" που έλεγχε όλες τις εξαγωγές γυάλινων χαντρών.
Κατά την κομμουνιστική εποχή, παραήταν "φουσκωμένο" με εκατοντάδες υπαλλήλους, αν όχι χιλιάδες.

Το 1989 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Η Επανάσταση του Βελούδου συνέβη και ο κομμουνισμός τελείωσε. Η Τσεχοσλοβακία απέκτησε την ανεξαρτησία της και χωρίστηκε σε δύο χώρες  την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.

Το 2008, η Jablonex έκλεισε οριστικά. Όλοι απολύθηκαν ενώ τα κτίρια έκλεισαν ή έμειναν κενά. Πουλήθηκαν οι φούρνοι της και ο μεγάλος εξοπλισμός κατασκευής χαντρών σε ασιατικά εργοστάσια γυαλιού. Με την απώλεια της Jablonex η περιοχή έχασε επίσης τον κεντρικό μηχανισμό διανομής και την παγκόσμια εξαγωγική τεχνογνωσία.

Ακολούθησε η εποχή της ιδιωτικοποίησης. Η Preciosa είναι τώρα αυτή που ελέγχει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις υαλουργίας και χαντρών στην Τσεχική Δημοκρατία, με το νέο εταιρικό όνομα Preciosa Ornela. Επίσης, χρησιμοποιεί το όνομα και το λογότυπο διαφήμισης Jablonex - Παραδοσιακές τσέχικες γυάλινες χάντρες.

Σήμερα τα περισσότερα   από τα κτίρια είναι ακόμη άδεια, με ταμπέλες "προς πώληση" ενώ τεράστιοι χώροι διατίθενται απλώς για μίσθωση. Η κατάσταση φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη.
Όμως παρά το πέρασμα από το αλώνισμα της ιστορίας, με κατακτητές, βασιλιάδες, αυτοκράτορες, αγωνιστές της ελευθερίας, κακοποιούς της γκεστάπο, κομμουνιστές  δικτάτορες, οι τεχνίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο Jablonec. Η εξοχή είναι διάσπαρτη με σπίτια αξιοπερίεργα που εξακολουθούν να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, για τις δύο καμινάδες τους, υποδεικνύοντας ότι ένας γυάλινος κλίβανος υπάρχει σε ένα μέρος του σπιτιού…
01 Jablonex
Αποτελέσματα 1 - 98 από 98

ΕΙΔΑΤΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Χάρτης

Καταστήματα

Κατάστημα Μιλτιάδου 7

Διεύθυνση: Μιλτιάδου 7, ΑΘήνα, Τ.Κ. 105 60
Τηλέφωνο: 210 324 5810
Κινητό:      693 729 6848

 

Κατάστημα Λεωχάρους 9

Διεύθυνση: Λεωχάρους 9, ΑΘήνα, Τ.Κ. 105 60
Τηλέφωνο: 210 324 5810
Κινητό:
      699 324 5810

 

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή:   8:30 - 16:00

Σάββατο:  9:00 - 14:00